Pihan haravointi

Pihan kevät- ja syystyöt ovat parasta ulkoilua ja monen mielestä rentouttavaa tekemistä. Siitä huolimatta kunnon apuvälineet ovat tärkeät myös pihatöissä.

Siisti Noutosäkki on paras ratkaisu haravointijätteille. Niihin on helppo kerätä haravointijätteet, risut ja oksat sitä mukaa kuin haravointi etenee. Ja kun säkit ovat täynnä pelkkä soitto riittää ja Siisti Piha noutaa pihajätesäkit kierrätykseen.

Pienen rivitalo- tai omakotitalopihan haravointijätteet mahtuvat muutamiin säkkeihin. Niihin on aivan turhaa hankkia vaihtolavaa tai hakea vuokraperäkärryä. Isojenkin taloyhtiöiden pihajätteet lähtevät paljon sujuvammin Siisti Noutosäkeillä kuin perinteisellä vaihtolavalla.

Siisti Noutosäkeissä on monia lyömättömiä etuja:

1. Suursäkkejä on helpompi käyttää. Vaihtolavaa ei voi liikutella ja siksi jätteitä joutuu kärräämään kottikärryllä tai muulla pitkiäkin matkoja. Suursäkkejä on helppo vetää mukanaan nurmikkoa pitkin haravoinnin edetessä.

2. Suursäkit mahdollistavat lajittelun. Vaihtolavalle voi laittaa vain yhtä jätelajia, ellei halua maksaa kalliita sekajätemaksuja. Suursäkkeihin voi helposti lajitella kunkin jätelajin omaan säkkiinsä. Lajitteleminen säästää sekä ympäristöä että rahaa!

3. Suursäkit eivät tuki ajoreittejä eikä parkkipaikkoja. Vaihtolava on pakko jättää siihen mihin vaihtolavakuorma-auto sen mahtuu jättämään; eli yleensä ajotielle tai parkkipaikalle. Tyhjät suursäkit eivät vie mitään tilaa ja täydetkin voidaan noutaa nosturikuorma-autoilla paikoista, joissa ne eivät ole kenenkään tiellä.

4. Suursäkkejä käytettäessä talkoita ei tarvitse pitää kaatosateessa. Vaihtolava vuokrataan aina määräajaksi, esim. viikonlopuksi, jonka jälkeen se viedään pois koska se on vuokrattu sen jälkeen jonnekin muualle. Ja kun meillä Suomessa ilmat ovat arvaamattomat, monet talkoot pidetään etukäteen varatun vaihtolavan vuoksi vesi- tai räntäsateessa. Suursäkkejä käytettäessä talkoot voidaan tarvittaessa siirtää sopivampaan aikaan ja ne voidaan järjestää vaikka useampana päivänä.

5. Suursäkkejä käytettäessä kaikki ennättävät talkoisiin. Kaikille ei sama viikonloppu sovi aikatauluihin ja sopivan ajan löytäminen voi olla vaikeaa. Suursäkkejä käytettäessä osa voi halutessaan tehdä oman osuutensa omaan tahtiinsa joko etu- tai jälkikäteen.

6. Suursäkkejä on aina saatavilla. Keväisin ja syksyisin taloyhtiöiden tehdessä kevätkunnostuksia lavoja on vaikea saada toivottuna aikana riittävän pitkäksi aikaa. Siisti Pihan suursäkkejä on aina saatavilla.

 

Siisti Noutosäkkien käyttö on paitsi vaivatonta niin myös edullista. Tyypillisen omakotitalopihan haravointijätteet mahtuvat muutamiin säkkeihin.

Tyhjä L-säkki 2 kpl 38 €
Puutarhajätteen jätemaksu 2 kpl 76 €
Noutomaksu 1 kpl 69 €
Kustannus yhteensä 183 €

Siisti Noutosäkkejä käyttämällä ei isonkaan taloyhtiön haravointijätteen kustannus nouse vaihtolavojen tasolle:

Tyhjä L-säkki 10 kpl 190 €
Puutarhajätteen jätemaksu 10 kpl 380 €
Noutomaksu 1 kpl 69 €
Kustannus yhteensä 639 €

Noutosäkeille osuu useammin hyvä talkoosää

JPV-isännöinnillä on hoidettavanaan viitisen kymmentä taloyhtiötä Keski-Uudellamaalla: Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa. Isännöitsijä Jari Väyrynen on kymmenen vuoden toiminta-aikanaan huomannut, että valitseepa talkoopäivän miten huolella tahansa, voivat ilmat yllättää ja taivaalta tulla mitä tahansa, kun pitäisi pihoja siivota.

Kun pihatalkoisiin tilataan siirtolava, on oltava tehokas, sillä jokainen lisäpäivä maksaa lisää, eikä ole edes varmaa onko lavaa saatavilla kiivaimpina pihakunnostusaikoina. Silloin on toimittavaa säässä kuin säässä. Noutosäkit eivät maksa yhtään enempää, vaikka täyttäminen kestäisi kuinka kauan ja antaa mahdollisuuden odottaa sopivaa säätä.

Sään lisäksi on toinenkin asia, joka helpottuu, kun on mahdollista joustaa aikataulussa. ”Jos talkoopäiväksi osuu ylitöitä, lapsen voimistelunäytös, appivanhempien hääpäivä tai vaikkapa kissaeläimen nimenantojuhlat, ehtii siivota edes oman pihan kun säkit ovat joustavasti pihalla.”, kertoo Jari Väyrynen pieni hymynkare suupielessään.

Väyrysen kohteista noin puolessa käytetään Siisti Pihan noutosäkkejä ja kasvua näyttäisi tulevan lähivuosina. ”Säkkien käytännöllisyyttä lisää se, että säkit, joissa on toimitettu edellisiin talkoisiin multaa, hiekkaa tai katteita, ovat valmiina taloyhtiössä täytettäväksi lehdillä ja oksilla milloin tahansa asukkaille sopii.”

Noutosäkit jättävät liikkumatilaa talkoopihaan

Rainer Melander on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja keravalaisessa yhtiössä. Kahden omakotitalon isoille tonteille on 1989 rakennettu rivi- ja paritaloja. Pääosin keski-ikäinen asukaskunta osallistuu kaksi kertaa vuodessa pihatalkoisiin, kuka innokkaammin, kuka vähemmän innokkaasti. Samassa yhteydessä asukkaat siivoavat myös omat pihansa ja saavat lehdet ja oksat vietyä pois taloyhtiön roskien mukana.

Aiemmin tilasimme siirtolavan tietyksi viikonvaihteeksi, mutta siinä oli kaksi ongelmaa: vaikka kuinka tarkkaan valitsi ajankohdan, ei koskaan löytynyt sellaista, ettei jollain olisi ollut jo muuta sovittua tekemistä samaan aikaan. Lisäksi pihamme on liikenteellisesti tarkkaan suunniteltu eli siinä ei ole joutilasta tilaa. Kun sellaiseen paikkaan tuodaan siirtolava, on sen viikonvaihteen liikenne sekaisin. Molemmat ongelmat ratkesivat siirtymällä käyttämään Siisti Pihan kuution noutosäkkejä. Noudon saattaa tilata, kunhan kaikki ovat ehtineet siivota pihansa ja säkit voi sijoittaa paikoille, joissa ne eivät haittaa pihaliikennettä.

”Ja kun säkit voi sulkea joka käyttökerran jälkeen eivät jo kertaalleen kerätyt roskat leviä uudelleen pihalle”, muistuttaa hallituksen puheenjohtaja Rainer Melander.

Seuraa meitä Facebookissa